De 3-fase groepenkast onderscheidt zich van de andere typen groepenkasten door de aanwezigheid van drie hoofdzekeringen of één hoofdautomaat, welke in woningen meestal 3x 25A (17,2 kVA) uitgevoerd zijn. De meest gebruikelijke merken voor de 3-fase groepenkast zijn ABB, Hager en Eaton.
De 1-fase groepenkast onderscheidt zich van de andere typen groepenkasten door de aanwezigheid van één hoofdzekering, welke in woningen meestal 1x 25A (5,5 kVA) of 1x 35A (8 kVA) uitgevoerd is. De meest gebruikelijke merken voor de 1-fase groepenkast zijn ABB, Hager en Eaton.
De hoofdgroepenkast onderscheidt zich van de andere typen groepenkasten door zijn centrale rol in het elektrische distributiesysteem van een woning of gebouw, waar alle hoofdleidingen samenkomen en verdeeld worden over de verschillende circuits. De meest gebruikelijke merken voor de Hoofdgroepenkast zijn ABB, Hager en Eaton.
De bijgroepenkast onderscheidt zich van de andere typen groepenkasten door zijn rol als een secundaire verdeelkast, die een deel van het elektrische systeem beveiligt en verdeelt. De meest gebruikelijke merken voor de Bijgroepenkast zijn ABB, Hager en Eaton.
De scheidingsgroepenkast onderscheidt zich van de andere typen groepenkasten door zijn functie om twee of meer elektrische circuits te scheiden, zoals bijvoorbeeld een normale stroomgroep en een noodstroomgroep. De meest gebruikelijke merken voor de Scheidingsgroepenkast zijn ABB, Hager en Eaton.
De noodstroomgroepenkast onderscheidt zich van de andere typen groepenkasten door zijn speciale functie om een noodstroomvoorziening te bieden in geval van een stroomuitval. De meest gebruikelijke merken voor de Noodstroomgroepenkast zijn ABB, Hager en Eaton.
Het verschil tussen een 1-fase en een 3-fase groepenkast zit in de capaciteit en de verdeling van de elektriciteit. Een 1-fase groepenkast is geschikt voor kleinere huishoudens met standaard apparaten, terwijl een 3-fase groepenkast meer capaciteit biedt en geschikt is voor zwaardere apparaten en situaties waarin elektriciteit over meerdere fasen verdeeld moet worden.
Bij het samenstellen van een groepenkast moet je rekening houden met het aantal fasen (1-fase of 3-fase), het aantal benodigde groepen, en de standaard componenten zoals een hoofdschakelaar en aardlekschakelaars. Het is belangrijk om te zorgen dat de groepenkast voldoet aan de wettelijke eisen en normen.
Betrouwbare merken voor groepenkasten zijn onder andere ABB Haf, Hager, Attema, en Schneider Electric. Deze merken worden vaak gebruikt door professionals en staan bekend om hun kwaliteit en betrouwbaarheid.
De belangrijkste functies van een groepenkast zijn het ontvangen van elektrische stroom vanuit de meterkast en deze vervolgens verdelen naar de verschillende elektrische circuits in een woning of gebouw. Daarnaast speelt de groepenkast een cruciale rol bij het waarborgen van de veiligheid van de elektrische installatie door middel van beveiligingscomponenten zoals automatische zekeringen.
Een standaard groepenkast heeft meestal tussen de 8 en 12 groepen. Deze groepen kunnen worden toegewezen aan specifieke circuits zoals verlichting, stopcontacten en keukenapparatuur.